Hieronta

Hieronnalla voidaan auttaa kehon palautumista ja hoitaa kipua tuottavia ongelmakohtia lihaksissa. Käytännössä hieronta lämmittää, rentouttaa ja venyttää lihaksia. Hieronnan aikana lihasten joustavuus lisääntyy niiden rentoutuessa. Samalla verenkierto nopeutuu ja lymfakierto lisääntyy. 

Hieronta auttaa tehokkaasti rentouttamaan kehon lihaksien lisäksi myös mieltä. Sillä on stressiä lieventävä ja mieltä rauhoittava vaikutus. Yleisesti hieronnalla myös hoidatetaan stressiperäisiä fyysisiä oireita ja kipuja, jotka sijoittuvat usein esimerkiksi hartioiden seudulle. 

Oikeanlainen ja oikein tekniikoin tehty hieronta kohentaa kokonaisvaltaista kehon hyvinvointia ja edistää hormonaalista toimintaa. Hieronnan aikana vapautuu hormoneja ja entsyymejä, jotka vaikuttavat positiivisesti kehon normaaliin toimintaan. Osa näistä hormoneista vaikuttaa suoraan myös aivoihin ja mielihyvään - esimerkiksi hieronnassa vapautuvalla endorfiinilla on paitsi euforinen myös kipua lievittävä vaikutus.

Hierontoja on mahdollista varata 45 - 90 minuutin jaksoissa, johon kuuluu ensimmäisellä kerralla alkuhaastattelu.  


Vagushermohieronta

Stressi on rajojen ymmärtämistä. Krooninen stressi on seurausta rajojen toistuvasta venyttämisestä sekä ylittämisestä. Vagus-hoito on erittäin hyvä hoito, jos sinulla on stressiä tai pitkittynyt stressitila. Stressi ei itsessään ole paha asia, jos se on hetkellistä, mutta jos se johtuu jatkuvasta omien rajojen toistuvasta venyttämisestä ja ylittämisestä niin silloin keho ajautuu epätasapainotilaan. Vagus-hoidossa lähdemme aktivoimaan autonomista hermostoa kevyillä otteilla pään, kaulan, korvien, vatsan ja lantion alueelta. Ensimmäisellä hoitokerralla teen alkuhaastattelun ja tarvittaessa vagushermon motoriset testit, joista saat suuntaa antavaa tietoa vagushermosi tilanteesta. Hoito sisältää kevyttä mobilisoivaa rentouttavaa manuaalista käsittelyä sekä hengitysharjoituksia. Hoito sisältää myös tarvittaessa kotiohjelman, jota toteuttamalla opetat hermostoasi rentoutumaan. Hoito tehdään vaatteet päällä selinmakuulla. Hoitoon on hyvä olla rennot kiristämättömät vaatteet päällä. Hoidon avulla autetaan tukemaan kehoa siirtymään parasympaattiseen palauttavaan ja parantavaan rentoutumisen tilaan. Suositeltavaa on ottaa useampi hoitokerta kotiharjoitteiden lisäksi sarjahoitona, että opit jälleen rentoutumaan. Suositeltava määrä 3-5 x hoitosarja. Hoitoon voidaan yhdistää tarvittaessa myös akupunktiota tai rentouttavaa niskahartian seudun hierontaa. Hoidon kesto 60min.

Kehomme hermosto jakautuu sympaattiseen (taistele ja pakene) ja parasympaattiseen (palauttava, rentouttava, parantava) hermostoon. Vagushermo eli kiertäjähermo on 10:nes ja pisin aivohermo sekä autonomisen hermoston rauhoittavan osan eli parasympaattisen hermoston tärkein osa. Toimii kehoa rauhoittavien signaalien kulkureittinä ja välittää keskushermostolle tietoa elimistön tilasta. Vagushermo saa alkunsa aivorungosta ja se hermottaa rakenteita aivoista suolistoon saakka. Yksi haara kulkee aivokalvoihin ja korvaan ja muut kääntyvät kohti kurkkua, sydäntä, keuhkoja ja ruuansulatuselimiä suolistoon asti. Vagushermolla on yhteiset lähtökohdat kolmoishermon kanssa ja yhteistoimintaa muiden aivohermojen kanssa. Kun vagushermo on voimissaan ja toimii aktiivisesti, se auttaa ihmistä pysymään rauhallisena eivätkä pienet vastoinkäymiset tunnu juuri missään. Jos taas vagushermon toiminta on heikentynyt, yksikin "väärä" sana tai katse saattavat saada ihmisen hermostumaan. Kiertäjähermo siis toimii mieltä ja kehon toimintoja tasaavasti parasympaattista eli kehoa rauhoittavaa hermostoa aktivoimalla. Vagushermoa stimuloitaessa ihmisen elimistö rauhoittuu, verenpaine laskee ja syke hidastuu. Olo tasaantuu ja stressi vähenee.

Yleisiä vagushermon toimintahäiriöistä johtuvia ongelmia:

  • Stressi
  • Kireät/kipeät lihakset
  • Kipeät niska ja hartialihakset
  • Selkäkipu
  • Migreeni
  • Jännittyneet kasvolihakset, hampaiden pureskelu yhteen
  • Kylmät jalat ja kädet
  • Unihäiriöt
  • Sydämen tykytykset, korkea leposyke, sykevaihtelun aleneminen
  • Rauhattomuus
  • Ahdistus, paineen tunne rinnassa / päässä
  • Huolimattomuus, muistin ongelmat, aivosumu
  • Ärtyneisyys, äkkipikaisuus
  • Normaalista poikkeava väsyminen
  • Ruuan sulatuksen ongelmat
  • Palan tunne kurkussa, nielemisongelmat
  • Heikko vastustuskyky (esim. jatkuvat/toistuvat flunssat)
  • Hengitykseen liittyvät ongelmat (pinnallinen hengitys, pala kurkussa-tuntemus)
  • Alakuloisuus, itkuisuus, masentuneisuus, ahdistuneisuus

HUOM!

Monen vakavan sairauden oireet ovat samoja/samankaltaisia. Aina jos oireet ilmaantuvat äkillisesti, ovat erittäin voimakkaita tai poikkeavia tai niitä on useita, voi olla syytä ottaa yhteyttä lääkäriin oireiden muun perussyyn selvittämiseksi.

Hieronnasta apua kehon kiputiloihin ja jumeihin