Moxibustion

I moxibustion, d.v.s. i termisk terapi, behandlas akupunkter genom brinnande moxa, där effekten av värmen som bringas av moxpinnen försiktigt transporteras till akupunkten. Moxning stärker blodcirkulationen, immuniteten och kroppens energiproduktion, och kan till exempel användas för att behandla olika smärttillstånd, förkylningar, utmattning eller matsmältningsproblem.

I metoden uppvärms akupunkter, nålar eller meridianer och man strävar till att aktivera meridiankanalen eller akupunkten. Moxning uppfattats ofta som stärkande vitalitetshöjande. Den varar vanligtvis i 15-20 minuter och beroende på syftet med moxningen. Den kan göras från topp till tå. Effekterna kommer med fördröjning jämfört med akupunktur.

Istället för den traditionella moxningen använder jag den moderna elektriska versionen Premio 10 Moxa, som producerar infrarött ljus. Jämfört med brinnande Moxa är denna metod säker, rökfri och luktfri, men den har samma termiska egenskaper som vanlig moxa. Jag använder moxa vid behov för komplettering av akupunktur eller koppning.

Moxibustion, eller värmebehandling, är en trevlig behandlingsform som ett komplement tillakupunktur.